سه سناریو درباره علت حضور چین در بندر شهید رجایی پس از میانجی گری در روابط ایران و عربستان
چین از آخرین روز آذر ماه سال ۱۴۰۱ در شهر بندرعباس، سرکنسولگری خود را به راه انداخت . اکنون و پس از میانجی گری این کشور در روابط ایران و عربستان این پرسش مطرح شد که چین در بزرگترین شهر بندری و در جوار بزرگترین بندر تجاری ایران به دنبال چه می گردد ؟
سه سناریو را بررسی می کنیم :
سناریوی اول: چین از طریق بخش خصوصی خود را به دنبال ورود و سرمایه گذاری در حوزه امور دریایی و بندری در بزرگترین بندر تجاری ایران است .
بندر شهید رجایی به عنوان بزرگترین بندر تجاری ایران کحل اتصال کریدور حمل و نقل دریایی و زمینی است . پل مه، دبیر انجمن کشتیرانی گفته است:((بخش خصوصی چینی در حال مطالعه و مذاکره هستند و مباحث لجستیکی و موضوعات کالایی را دنبال می کنند .))
یندر شهید رجایی یکی از کلیدی ترین بنادر نسل سومی در ایران است که با سرمایه گذاری خارجی می تواند به هاب منطقه بدل شود. در صورت حضور چین در نقش اپراتوری بندری، بعید نیست بندر شهید رجایی بتواند در مواردی، لااقل در حوزه تخلیه کانتینری، رقبای اماراتی خود را پشت سر بگذارد.
سناریوی دوم: این احتمال وجود دارد که حضور چین در بندر شهید رجایی براساس مفاد قرارداد دوجانبه ایران و چین باشد ، قراردادی که علیزاده از هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس رقم آن را حدود ۵۰ میلیارد دلار و حسن هانی زاده، کارشناس مسائل بین الملل آن را ۵۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است .
با این همه تاکنون اطلاعات کمی درباره این توافق دوجانبه مطرح شده و اگر بدانیم که بزرگترین پروژه چینی ها در مقیاس شراکت با ۷۰ شرکت جهان در طرح ((ابتکار کمربند و جاده)) ۹۰۰ میلیارد دلار است محدوده مالی حضور این کشور در ایران شفاف تر می شود .
سناریوی سوم : در پایان سال ۱۴۰۱ با انتشار گزارشی تحقیقی نشان داده شد که برخلاف تصور عمومی، روس ها اصلی ترین شریک تجاری ایران از نطر سرمایه گذاری در کشور هستند و بعید نیست قدم بعدی چین پس از میانجی گری در روابط ایران و عربستان، گسترش فعالیت های تخلیه و بارگیری در مهم ترین بندر تجاری ایران باشد
منبع: تجارت نیوز
بدون دیدگاه